MoroSystems Blog

Přihlašte se k odběru novinek

A neunikne vám žádná novinka ze světa MoroSystems

5 kroků jak vybrat ideálního dodavatele softwaru

Ve výběrových řízeních říkají všichni dodavatelé totéž, takže nezbývá než porovnávat podle měřitelných parametrů. Váhu zadavatelé často přikládají především ceně – vítězí ten, kdo je nejlevnější. Uzavírají potom smlouvu s představou, že druhá strana dodá řešení, a ještě se s rezervou vejdou do stanového rozpočtu.

Tradiční výběrová řízení nutí dodavatele lhát. Je nutné změnit jejich formu.

Pokračovat ve čtení →

Lámete si hlavu, kolik může vývoj nového SW řešení stát? Víme jak na to

Při plánování a rozhodování o vývoji nového softwarového produktu je nezbytné mít jasnou představu o předpokládaných nákladech. Tento krok je klíčový pro sestavení spolehlivého business plánu, odhadnutí návratnosti investic (ROI) a ověření finančních možností firmy. Zejména v případě projektů zahrnujících vývoj od základů, kde nejde pouze o implementaci standardních řešení, ale o tvorbu něčeho nového a často unikátního, se odhad nákladů stává komplexní výzvou.

MoroSystems: Vývoj SW řešení
Pokračovat ve čtení →

4 technologické přístupy pro moderní softwarová řešení a digitální produkty

V dnešní době plné inovací firmy čelí výzvám spojeným s potřebou přizpůsobit se rychle měnícím se očekáváním moderních klientů. Stejně tak potřebám uživatelů interních systémů. Nároky zákazníků na kvalitu a rychlost služeb stále rostou, stejně tak i rychlost změn v jejich chování v závislosti na životních situacích, kterým čelí. S tímto trendem se zvyšuje i tempo technologických inovací. Avšak mnoho firem je stále vázáno na zastaralé technologie, které omezují či znemožňují rychlé úpravy IT řešení reflektující jejich aktuální potřeby. O nemožnosti využívat inovace měnící svět ani nemluvě. O AI či blockachainu si mnozí mohou nechat pouze zdát.

Na technologiích záleží – zastaralé systémy novým kouskům nenaučíš.

Pokračovat ve čtení →

3 metody jak zjišťovat skutečné potřeby zákazníků a uživatelů

Vývoj softwaru či nových produktů je velmi drahá záležitost. Realizovat software v rozsahu, který neodpovídá skutečným potřebám zbytečně prodražuje nejen samotný vývoj, ale i jeho provoz a další úpravy a současně neumožňuje naplno čerpat benefity jeho implementace – protože neodpovídá způsobu, jakým jej uživatelé potřebují využívat.

Ověřené potřeby uživatelů – klíč k naplnění byznysových cílů každého softwarového projektu.

Pokračovat ve čtení →

5 míst, kde CTO nejvíce plýtvají při vývoji softwaru

Vývoj a implementace softwaru při digitalizaci procesů stejně tak jako uvedení nových digitálních produktů na trh jsou komplexní problémy, ke kterým se stojí za to správně postavit, aby mohla vzniknout užitečná řešení a nedocházelo při tom k plýtvání penězi, časem i lidským kapitálem. Vyvíjet software prostě není jako nakupovat rohlíky v krámě.

Realizovat software v rozsahu, který neodpovídá skutečným potřebám zbytečně prodražuje vývoj i následný rozvoj.

Pokračovat ve čtení →

Agilita je systém, nikoli chaos

Zadavatelé vývoje softwaru bývají skeptičtí vůči agilním dodávkám softwaru. Často jsou důvodem historické zkušenosti s dodavateli, kteří agilitu předstírali. Výsledkem byl chaos, nedokončené nebo neužitečné projekty.

MoroSystems: Agilní vývoj
Pokračovat ve čtení →

5 důvodů, proč vyvíjet agilně: Více než jen trend

V posledních letech se „agilita“ stala jedním z nejvíce opěvovaných slov. Ale není to jen prázdný buzzword nebo dočasná móda. Agilní přístup přináší reálné, měřitelné přínosy pro podniky všech velikostí a oborů. Může znamenat rozdíl mezi byznysem, který prosperuje a tím, co nikoli. Pojďme se podívat na pět klíčových důvodů, proč adoptovat agilní přístup do vývoje softwaru.

MoroSystems: 5 důvodů, proč vyvíjet agilně
Pokračovat ve čtení →

5 tipů, jak stanovit záruky a garance v agilních dodávkách softwaru

Proč je třeba v agilním vývoji na garance nahlížet jinak než u klasické smlouvy o dílo? Protože u agilního vývoje není zadání zafixováno hned na začátku. Zákazníci pak mývají obavy, že jim agilní vývoj nedodá to, co potřebují. Obrací se proto raději k tradičnímu způsobu vývoje, který jim garantuje jistotu v podobě smlouvy o dílo s přesně určeným rozsahem zakázky a termínem dodání. Tato jistota je bohužel velmi často iluzorní.

MoroSystems: Garance v agilních dodávkách softwaru
Pokračovat ve čtení →

Štve vás současný dodavatel softwaru? Najděte si lepšího

Každý rok se potkávám se zákazníky, kteří se rozhodli pro změnu stávajícího dodavatele softwaru. Protože neměl výsledky. Nedržel slovo. Špatně se s ním komunikovalo. Drobné změny mu trvaly zapracovat měsíce. Byl arogantní. Jak dlouho jim trvalo se rozhodnout? Obvykle roky.

Setrvávat v nefunkčním vztahu přináší frustraci a zklamání. A nikdy není ta správná doba jej skončit.

Výměna dodavatele softwaru je často vnímána jako riskantní krok. Přitom to nemusí být tak horké, jak se na první pohled zdá.

Pokračovat ve čtení →

Vyberte správně: 5 klíčových strategií pro výběr ideálního technologického partnera

Výběr správného dodavatele či technologického partnera bude znamenat rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem vašeho projektu. A přestože technické dovednosti a cenové nabídky hrají svou roli, skutečný klíč k úspěchu leží mnohem hlouběji. Jak tedy udělat ten správný výběr a vyhnout se běžným pastem? Není to o tom jít na to s klapkami na očích, ale o to mít oči otevřené pro důležité detaily.

Hledejte partnera, kterému půjde o váš byznysový úspěch

Pokračovat ve čtení →

Jak přestat plýtvat vývojem softwaru, který nikdo nechce

Vývoj softwaru je minové pole plné předpokladů a nedorozumění. Firmy často investují obrovské částky do systémů, které se nakonec ukážou jako monumentální selhání. Proč? Protože předpokládají, než aby ověřovali. Protože staví katedrály místo toho, aby začali s jednoduchým přístřeškem. Protože zapomínají, že méně může být více.

Největší plýtvání? Velké systémy, které nikdo nepoužívá.

Pokračovat ve čtení →

5 nejčastějších chyb při vývoji softwaru

Při vývoji softwaru se často setkáváme s opakujícími se chybami, které mohou projekt zbytečně prodražit nebo zpomalit jeho dokončení. Identifikace a pochopení těchto chyb je prvním krokem k jejich předcházení. Představujeme pět nejčastějších přešlapů při vývoji softwaru a nabízíme osvědčené rady, jak se jim vyhnout.

MoroSystems: 5 chyb při vývoji softwaru
Pokračovat ve čtení →

MoroSystems © 2006 - 2015 Vsaď na Javu.cz je firemní blog společnosti MoroSystems

Nahoru ↑