Už je to více jak půl roku, kdy jsme ve firmě začali řešit stěhování naší brněnské kanceláře. Asi před třemi lety jsme si totiž řekli, že si stěhování dáme k výročí deseti let naší firmy, které právě letos slavíme. Krásně se to sešlo. Stávající prostory nám již nevyhovují jak kapacitně tak z hlediska našich nároků a požadavků na prostory, které podněcují spolupráci. Stěhování je naplánováno na konec října. Těším se.

Kam se stěhujeme? Jak pracujeme na nových kancelářích? Co je pro nás důležité a proč? To vše se dozvíte v tomto článku.

Zůstáváme věrni centru Brna

Nejdříve jsme začali řešit lokalitu. Řekli jsme si, že jediným možným řešením je zůstat v centru. Vynikající dopravní obslužnost ze všech směrů, dostupnost desítek restaurací v docházkové vzdálenosti, parky, divadla, kavárny. Na jih jsme nechtěli za žádnou cenu. Vyšlo to. Ze Šumavské se stěhujeme ještě blíže k centru do nedalekých Tyršových sadů. A to téměř doslova.

Naším novým domovem se stane menší kancelářská budova na ulici Smetanova, jejíž část zasahuje právě do tohoto nádherného parku. Ovládneme celé jedno patro s přímým přístupem do parku.

Dokážete si to představit? Walking meetingy v parku. Jednání v parku. Pohovory v parku. Obědy v parku. Práce v parku. Fotbálek v parku. Nikoli ten stolní, ale opravdový. Těšíme se jako malí kluci.

Výhod to má ještě pár. V okolí jsou desítky restaurací, kam můžeme společně chodit na obědy. A budeme mít k dispozici terasu, kde můžeme čas od času rozpálit gril. Aby už to bylo.

13575800_364378743686100_1970725254788807012_o

13615368_364378740352767_383328815309372421_n

13641278_364378750352766_15294627807968422_o

13612111_364378767019431_8715778833702857035_n

13613134_364378773686097_3967722732170330684_o

Prostory, které podněcují spolupráci

Požadavků, které jsme společně s naším brněnským týmem dali dohromady, bylo mnoho, a ne na všechny se kvůli místu a rozpočtu podařilo zapracovat. Společným jmenovatelem, který rozhodoval o prioritách, byl účel našeho nového prostoru.

Walter Isaacson, autor biografie Steva Jobse, napsal také knihu Inovátoři (doporučuji), ve které shrnuje vývoj digitálních inovací, popisuje, že digitální inovace vznikají nejlépe vzájemnou inspirací a spoluprací lidí s různým nadáním, znalostmi a zkušenostmi. To ilustruje na mnoha případech včetně vzniku prvního konceptu počítače, na vynálezu tranzistoru či mikročipu.

Walter zmiňuje, že i Steve Jobs ve své době nechal po vzoru Bellových laboratoří, které hrály jednu z ústředních rolí ranného věku digitálních inovací, vytvořit kancelářské prostory s dlouhými chodbami, kde se potkávali lidé různých profesí, nadání, znalostí a zkušeností. Při společných cestách po chodbách spolu měli dostatek příležitostí diskutovat, což vytvářelo základ a podhoubí pro inovativní myšlenky a nápady, které v Apple stejně tak jako v Bellových laboratořích, vznikaly.

Proto jsme si i my v duchu naší vize dali záležet na tom, aby v nových kancelářích bylo dostatek prostoru pro společná jednání a diskuze.

Od nových prostor očekáváme, že se nám v nich bude lépe komunikovat a spolupracovat. Očekáváme od nich, že se budeme mít možnost často potkávat, ať již při pracovních či nepracovních záležitostech, a žít spolu společný příběh. Očekáváme od nich, že o sobě budeme vědět a umožní nám napříč týmy sdílet znalosti a informace. Očekáváme od nich, že v nich nalezneme zázemí, ve kterém budou vznikat neotřelé nápady a řešení, které přetavíme v lepší produkty a služby.

Pro potkávání jsou v nových kancelářích určeny dvě zóny. Pro formální potkávání středová zóna s několika zasedačkami. Pro neformální setkávání, allhands meetingy, společné groomingy, oslavy narozenin, vítání nových kolegů a další společné aktivity, je pak určená zóna vpravo nahoře. Rádi bychom využili blízkosti parku a v této neformální zóně vytvořili velmi příjemnou atmosféru, ve které se nám bude spolupracovat jedna báseň. Celý prostor je protkán řadou stand-up prostorů, kde se dá diskutovat, přemýšlet a malovat.

Celý prostor je plánován jako variabilní, což reflektuje skutečnost, že naše projektové týmy jsou víceméně dvou až osmi členné. Prostor oddělený pevnými příčkami je pak možné ještě více nadělit pomocí pohyblivých závěsů, od čehož si slibujeme vytvoření prostoru přímo na míru dané situaci.

Samozřejmě jsme nezapomněli ani na podporu sportu. Ano, posilovna se do tohoto prostoru bohužel nevlezla, ale blízkost parku vybízí cvičit přímo v přírodě na čerstvém vzduchu. Na druhou stranu kanceláře budou obsahovat sprchu a zázemí pro převlečení a usušení si sportovního oblečení. Často jezdíme na kole, běháme, hrajeme tenis, badec, squash. S kolárnou počítáme v suterénu budovy.

Interiér

Dalším krokem bude zajištění interiéru, výběr barev a materiálů. Na tom budeme dál pracovat. Sledujte náš blog. Budu vás o všem informovat.

14053997_376464182477556_1721808342016209180_n

14068321_376869519103689_5664783390261787363_n

Otevřené pracovní pozice

V nových kancelářích máme ještě dost místa a na gril se také ještě něco vleze. Do party hledáme skvělé vývojáře v Javě a frontend vývojáře v React.js. Dej nám o sobě vědět. Setkat se můžeme právě v parku.

Share on Facebook13Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn84Email this to someone